Golfrundan klar? Sugen på något annat? Slappa på stranden, promenera vid vattnet och äta en bit, titta på båtar, åka en tur på Dalslands kanal? Är cykel ditt transportmedel när man inte vill använda bilen? Här är några tips på utflykter!
Mellerud turism
Sunnanå Hamn
Sunnanå Hamn har en vacker strandpromenad utefter Vänerns vatten. Det finns också grillplats och badmöjligheter. 
Gästhamnen har fina faciliteter och på Krogen i hamnen har man fin utsikt medan man låter sig väl smaka. 
Stenmagasinet i hamnen har sommartid ofta Café eller Bistro där man kan fördriva tiden med en bakelse (eller två).  
Vita sannar
Vita Sannars strand är en långsträckt strand med just så vit sand som namnet. Det är långgrunt och barnvänligt och intill finns Campingens butik, minigolf, restaurang och pool om man inte vill få sand mellan tårna.
Det finns både toalett och omklädningsrum för strandens gäster i nära anslutning. En skön avkoppling för den som vill lapa sol och svalka sig efter golfrundan.
Håverud akvedukt
Håverud med den berömda akvedukten är ett populärt besöksmål. Där finns också museum,  galleri och Håferuds Rökeri och Brasseri, som röker sin egen lax eller regnbåge. Deras fisksoppa är att rekommendera.
Ta en tur med någon av båtarna. De större Dalslandia och Storholmen trafikerar hela Dalslands kanal, med rälsbuss som man kan åka med tillbaka.
Upperud stoltserar också med museum både ute och inomhus.
Cykelturer
Sugen på en cykeltur? Det finns många fina småvägar och cykelvägar att utforska i och runt om Mellerud.
Ner till Sunnanå hamn, till Vita Sannar, in till Mellerud, men också längre turer. Som till Grindstad och förbi Hamrane Kaffestuga, där en paus med Klengås, bakad i vedeldad stenugn, smakar mumma.
Eller så tar man cykelvägen till Dals Rostock och Örtagården med Brunnsparken och hembygdsmuseet. Mitt emot finns även Tant Vanjas Textil museum.